Čokoláda vyrábí se z kakaa tím způsobem, že semena kakaová nejdříve mírně se praží, aby trpká chuť se zmírnila, a slupka zkřehnouc dala se snadno odstraniti, pražená semena se hrubě rozemelou, slupky províváním odstraní a vyčištěné jádro se roztírá za tepla s přísadami, zejména s cukrem a různým kořením (vanilkou, skořicí, hřebíčkem, kardamomy, muškátovými jádry), někdy přidávají balsámu peruánského nebo vanilinu, do sprostších druhů přidává se menší nebo větší množství mouky. Teplé, rozetřené těsto lije se pak do forem, v nichž ztuhne.
Tolik k přípravě (připomněli jsme si článek o pančování potravin), pojďme na kvalitu:
Kvalita potravin
Čokoláda má velkou potravní hodnotu obsahujíc značné množství tuku a bílkovin, vedlé toho obsahuje malé množství theobrominu, alkaloidu příbuzného coffeinu.
Pití čokolády v Evropě
Pití čokolády je ve Francii, Španělsku a Itálii tak rozšířeno jako u nás pití kávy.
Čokoláda v lékařství
Čokolády medicinské obsahují přísady léků, které samy o sobě mají chuť odpornou (chinin, carragheen, sloučeniny železa); v čokoládě se jejich nepříjemná chuť poněkud ztrácí.
- autor: Karel Lukáš
- publikováno: Ottův slovník naučný
- datum vydání: 6. Čechy-Danseur
Napsat komentář