Čokoláda

22. 11.
2020

Čokoláda vyrábí se z kakaa tím způsobem, že semena kakaová nejdříve mírně se praží, aby trpká chuť se zmírnila, a slupka zkřehnouc dala se snadno odstraniti, pražená semena se hrubě rozemelou, slupky províváním odstraní a vyčištěné jádro se roztírá za tepla s přísadami, zejména s cukrem a různým kořením (vanilkou, skořicí, hřebíčkem, kardamomy, muškátovými jádry), někdy přidávají balsámu peruánského nebo vanilinu, do sprostších druhů přidává se menší nebo větší množství mouky. Teplé, rozetřené těsto lije se pak do forem, v nichž ztuhne.

Cokolada

čokoláda – Ottův slovník naučný

Tolik k přípravě (připomněli jsme si článek o pančování potravin), pojďme na kvalitu:

Kvalita potravin

Čokoláda má velkou potravní hodnotu obsahujíc značné množství tuku a bílkovin, vedlé toho obsahuje malé množství theobrominu, alkaloidu příbuzného coffeinu.

Pití čokolády v Evropě

Pití čokolády je ve Francii, Španělsku a Itálii tak rozšířeno jako u nás pití kávy.

Čokoláda v lékařství

Čokolády medicinské obsahují přísady léků, které samy o sobě mají chuť odpornou (chinin, carragheen, sloučeniny železa); v čokoládě se jejich nepříjemná chuť poněkud ztrácí.

Více informací
  • autor: Karel Lukáš
  • publikováno: Ottův slovník naučný
  • datum vydání: 6. Čechy-Danseur

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

motto stránek

Kdo se nezabývá minulostí,
je odsouzen si ji zopakovat.

Kdo se minulostí zabývá,
je odsouzen bezmocně přihlížet,
jak ji jiní opakují.

podle období

…za tatíčka

slovníček
  • tchoř kunovitá šelma, kterou jen s obtížemi ubijou dva lidé klacky
  • >> celý slovník pojmů
    oblíbené tento týden
    Oblíbené kategorie:
    Oblíbené štítky:
    Smyslem stránek je především pobavit, mohou však i poučit | © 2024 Z minula | tvorba admiva